Zbog nedostatka vakcina, ali i volje da se one nabave BiH je u zaostatku za svijetom što se vakcinacije stanovništva tiče. Međutim da ne bude da vlasti u BiH ne rade ništa pojavila se informacija kako se ispituje mogućnost vakcinisanja bez vakcine. S obzirom na to da BiH neće u skorije vrijeme imati dovoljan broj doza vakcine za sve stanovnike ovo se čini kao odlična vijest.

“Trenutno u BiH je sve spremno za vakcinaciju osim vakcina. Mi smo došli na ideju da ispitamo može li se taj proces obaviti bez vakcina. Za sada smo taj zadatak povjerili Institutu za ispitivanje glupih ideja “Milorad Dodik” u Bijeljini. Nadamo se da će nam ovaj institut na čelu s doktorom Stevicom Lijevkom donijeti pozitivne rezultate”, rekao je Fadil Novalić premijer FBiH.

Da se radi o velikom projektu i da bi ovo mogao biti historijski korak za BiH potvrdili su i u samom Institutu za ispitivanje glupih ideja “Milorad Dodik” iz Bijeljine.

“Ovo bi mogla biti prekretnica u medicini. Do sada u svijetu nije zabilježen slučaj da se neko vakcinisao bez vakcine. Mi trenutno ispitujemo više mogućnosti za ovaj vid imunizacije. Zaprašivanje stanovnika iz aviona je svakako jedna od opcija. Napravili bi tekuću smjesu od C vitamina i bijelog luka i prskali iznad gradova, a stanovništvo bi imalo osjećaj da pada kiša” rekao je doktor Stevica Lijevak, šef Instituta za ispitivanje glupih ideja “Milorad Dodik”.

Građani BiH od sramote nisu željeli ništa komentirati na ovu temu.