Naša zemlje se godinama nalazi pred vratima NATO-a barem tako govore domaći političari. Međutim, naša zemlja još uvijek nije uspjela napraviti jedan korak i postati članica NATO saveza. Ipak, domaći političari danas su odlučili progovoriti o ovoj temi i poručili da BiH još samo čeka molbu da se priključi NATO savezu.

“Mi smo sada sila i nismo ona zemlja koja smo bili prije deset ili dvadeset godina. Mi se na NATO putu nalazimo skoro trideset godina i za to vrijeme dosta stvari se promijenilo. Ne možemo mi sada tek tako nekome dati našu vojsku na raspolaganje i pustiti da nam ovdje nešto odlučuju. Iako bi bilo dobro da uđemo u NATO i to stvarno želimo ipak imamo i mi svoje principe. Zbog toga smo se odlučili da još malo čekamo pred vratima NATO-a sve dok nam oni ne pošalju jednu molbu”, rekao je Zukan Helez, ministar odbrane BiH.

Gospodin Helez smatra da će na ovaj način naša zemlja pokazati zube i dati do znanja NATO-u da sa nama nema šale.

“Mislim da smo kroz sve ove godine olako pristajali na raznorazna članstva i to nas je koštalo. Zbog toga sada hoćemo NATO-u da pokažemo zube. Nećemo da uđemo u članstvo samo iz sažaljenja već želimo da se malo i potrude oko nas. Mi imamo silu od vojske i to je svima jasno. Zašto bi mi sada to sve NATO-u dali na raspolaganje ako nas fine ne zamoli. Čekamo samo još molbu i onda što se mene tiče možemo odmah ući”, dodao je Helez.