Naša zemlja sve češće u svijetu zauzima prvo mjesto po zagađenosti zraka. Na ovaj način BiH postala je prepoznatljiva u svim dijelovima svijeta i otkrila svoj ogromni turistički potencijal. Sve više turista želi doći iz prve ruke osjetiti zagađenje zraka u našoj zemlji. Kako bi unaprijedili ponudu takozvanog smog turizma, naša zemlja će početi sa prodajom zagađenog zraka u teglama kao suvenira.

“Mi smo se u svijetu već brendirali kao zemlja sa najzagađenijim zrakom i u tom smjeru želimo graditi svoju turističku ponudu. Već imamo ture koje obuhvataju najzagađenije gradove u BiH, ali to nekako nije dovoljno. Turisti dođu i osjete zagađenost, ali do sada nisu imali ništa što bi ponijeli sa sobom kao uspomenu. Zbog toga smo odlučili početi prodavati zrak u teglama koji će služiti kao suveniri turistima. Imamo u planu razne veličine tegla kao i zapreminu, a turisti će moći birati iz kojeg grada žele zagađenje u tegli”, rekao je Kenan Kofer, predsjednik turističke zajednice FBiH.

Ova ponuda iznenadila je, ali privukla turiste koji su masovno najavili svoj dolazak u našu zemlju.

Ja sam već nekoliko puta boravio u BiH kako bi iz prve ruke osjetio zagađeni zrak. Mogu vam reći da sam iznenađen koliko je to kvalitetno zagađenje koje ova zemlja godinama održava na visokom nivou. Međutim, nikako nisam mogao dočarati taj osjećaj svojim prijateljima u SAD-u. Sada kupovinom ovog zagađenog zraka u teglama napokon im mogu pokazati šta su godinama propuštali. Mislim da će BiH na ovaj način privući dosta novih turista koji nisu ni znali da ova zemlja postoji do sada”, rekao je John Travel, turista iz SAD-a.