Nakon što je pokrenuta inicijativa da se formira poseban ogranak NATO saveza i za prostor Azije, Bosna i Hercegovina je odlučila okušati svoje članstvo i na ovom dijelu svijeta.

“Kao što građanstvo već zna, ja sam u politici isključivo zbog ANP-a, da zaustavim izborni zakon i da nas priključim Europskoj uniji. To je moj cilj pa ako i trebam žrtvovati svoju karijeru zbog ovih ideala, ja sam spreman. Međutim, male su nam šanse da nas zvanični NATO savez primi, koliko god ja težio tome, mnogi u ovoj državi to blokiraju. Zato sam odlučio da potražim neku alternativu, koja bi barem u nekoj mjeri sačuvala mir u Bosni i Hercegovini”, ističe Željko Komšić.

Komšić je odmah pokrenuo postupak da se sastavi sva potrebna dokumentacija, i da se aplicira za članstvo NATO saveza Azije.

Iako taj savez još uvijek nije formiran, mi ćemo ipak aplicirati. Čak ćemo u tome i iskoristiti svoju šansu, obzirom da je tek na početku, možda čak postanemo i jedna od vodećih sila tog saveza. Ne obećavam ali ću se potruditi da to uradim. Moramo ući u neki oblik NATO saveza, pa taman to bila i neka najgora kopija, NATO je ipak NATO i to nam je jedina šansa. Ukoliko ne upali, ja ću ganjati dalje neki NATO savez”, dodaje Komšić.

Ukoliko ovaj plan ne upali, Komšić će pokrenuti inicijativu da se formira neki NATO savez bilo gdje u svemiru, samo da Bosna i Hercegovina aplicira za članstvo.