Evropska unija je odbila zahtjev Bosne i Hercegovine za financijsku pomoć u iznosu od 125 miliona KM. Razlog tome je neispunjavanje zahtjeva koji su tražili, te sve zategnutiji odnosi u zemlji.

“Mi nismo uspjeli ove godine ispuniti čak ni najosnovnije uslove za uzimanje ove tranše pomoći, koja bi nam itekako pomogla da napunimo budžet i pokrenemo ekonomiju. Ali nemamo sada prostora da plačemo i sažaljevamo sebe, već smo povukli konkretne poteze kako bi obezbjedili izgubljeni novac. Umjesto što ćemo ta sredstva tražiti po Evropi, preusmjerili smo se da pokušamo ga obezbjediti u Bosni i Hercegovini”, istakao je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Bavanda navodi da će izgubljena sredstva nadoknaditi građani, koji će iz svojih ušteđevina izdvojiti sredstva za pomoć svojoj domovini.

“Kada uzmemo ukupan broj stanovnika u BiH, od kojeg ćemo izdvojiti penzionere i djecu, ostaje nam otprilike nešto malo više od 60% radno sposobnog stanovništva. Od tog ukupnog broja odbijemo pola, koji objektivno nemaju posao, i onda po toj računici ispadne da će svaki građanin iz te grupe, dati državi ušteđevinu u iznosu od 50.000 KM. Smatram da je to sitnica i da svaki normalan čovjek ima barem toliko ušteđenog novca na računu”, dodao je Bevanda.

Novoformirani ured za kontrolu štednje će do kraja ovog mjeseca dobiti kompletan spisak ušteda, kako bi se moglo krenuti u naplatu duga.