Uskoro bi Sarajevo moglo doživjeti obrazovno i kulturno prosvjetljenje, obzirom da će sva omladina da aktivno čita knjige. Razlog tome je što je JU Biblioteke Sarajevo odlučila da modernizuje svoj pristup prema korisnicima.

“Knjige danas da gotovo niko i ne čita, a naše police su uvijek pune jer tek po koji student uđe ponekad ukoliko mu je potrebno nešto za fakultet i to je to. Dolaze tu još malo stariji koji gaje ljubav prema pisanoj riječi, ali sve je to slabo. Treba nam mladost koja će da prepuni naše biblioteke i čitaonice, da aktivno apsorbuje nova saznanja i tako postanu bolji ljudi. Zato smo se odlučili za ovu pomalo čudnu, ali vjerujem jako efikasnu metodu koja će privući našu omladinu ponovo”, navodi Hafa Marker, bibliotekarka u Biblioteci Sarajevo.

Svi korisnici će uz članarinu dobiti priliku i za konzumaciju besplatnih šiša, kako bi ih motivisali da se okrenu pisanoj riječi.

“Nismo mi naivni pa da im podijelimo šiše prilikom upisa i to je to, da se više nikada ne vrate. Oni će dobiti pravo na konzumiranje šiše tokom čitanja u našim čitaonicama. Naše osoblje će budno da motri ko čita a ko samo puši šišu, jer oni koji budu blefirali neće dobiti dodatni žar, zato im je bolje da ne foliraju. Prilikom odlaska ćemo ih kratko propitati o djelu čisto da vidimo jesu li pročitali nešto ili ne. Cilj nam je da dolaze ovdje aktivno i da čitaju, dok su pod našom prismotrom”, dodala je Marker.

Zbog novog mehanizma, biblioteke će morati ugraditi posebne ventilacione sisteme kao i sećije, kako bi se korisnici osjećali udobnije i imali više motiva da sjede i čitaju knjige.