Privatni sektoru u BiH sve više i više liči na robovlasnički sistem. Loši uslovi rada i niske plate samo su neke od stvari koje definišu privatni sektor u našoj zemlji. Svemu tome svjedoči i današnjih zahtjev bh. privatnika koji su tražili od Vlade FBiH da se uvedu svakodnevne smjene od 24 sata.

“Prošla su vremena kada se radilo po osam sati i to je sada postalo smiješno. Mi ovdje crkavamo od posla, a moji radnici bi u tri kući. Ja to stvarno ne mogu tolerisati više i danas sam sa grupom svojih prijatelja, također privatnika uputio zahtjev da se uvedu svakodnevne smjene po 24 sata. Moji radnici recimo imaju ogromne plate koje dobijaju u bonovima koje kasnije mogu trošiti u mojoj radnji, a plus toga ide im i minimalac na račun od kojeg mi pola svaki mjesec moraju vratiti kada podignu sa banke. To je stvarno previše za samo osam sati dnevno”, rekao je Ethem Bič. vlasnik jedne privatne prodavnice u Sarajevu.

Vlada FBiH još uvijek nije odgovorila na ovaj zahtjev privatnika, a gospodin Bič za naš portal otkrio je kako bi ovaj model trebao izgledati.

“Mnogi bi rekli da je ovo prestrogo i da idemo polako ka robovlasničkom sistemu, ali ja to ne vidim tako. Moji radnici bi dolazili u smjenu na primjer u osam ujutru i radili bi do osam ujutru sljedećeg dana. Nakon toga idu kući i dolaze ponovo oko 9 pola 10 recimo, ujutru naravno, i rade mi do istog vremena idućeg dana. Imali bi vremena i za odmor i za druženje, a meni bi se troškovi dosta smanjili. Nadamo se da će Vlada FBiH usvojiti ovaj prijedlog i da ćemo već od narednog mjeseca moći izvući puni potencijal iz radnika”, dodao je gospodin Bič.