Game of Thrones, po mnogima najjača serija ikad, emituje svoju posljednju sezonu. Ukoliko bi ova serija uzimala likove sa bosanskohercegovačke političke scene, to bi izgledalo ovako.

1. Cersei Lannister – Sebija Izetbegović
Žena koja načelno nikada nije obnašala funkciju direktno u vlasti ili politici. Međutim, cijelo carstvo zna da vedri i oblači, te da donosi sve važnije odluke. Vladar je slijepo sluša. Osim što ima utjecaj na vladara, ima i svoje špijune, osiguranje, poslugu i sve kako lijepo sljeduje najutjecajniju osobu u kraljevstvu.

2. Arya Stark – Lana Prlić
Manje-više sama protiv svih. Iz pogrešnog plemena u pogrešnoj ekipi. Gdje god ode, neko je goni i psuje, jer je “od onih tamo”. Ima svoje ciljeve i kompas i izgleda kao da je ništa ne može zaustaviti da to ostvari. Ako je usput ne udavi neki monstrum, vjerovatno će ostvariti sve što je zacrtala.

3. Jon Snow – Dino Konaković
Nekada slijepi putnik na brodu koji je neminovno tonuo. Vjerovao je u sve i slijepo slijedio sistemska određenja po vertikalnoj liniji. Negdje usput je shvatio da je to sve glupo, nelogično i nepravedno, pa se odmetnuo k’o hajduk. Sada s mnogo manje resursa pokušava da napravi zijan postojećem sistemu i napravi novi. Ili će uspjeti baš, baš ili će ga satrati k’o voz babu Atifa negdje kod Hadžića i morat će otići da se bavi nekim sportom ili nešto tako.

4. Bran Stark – Boriša Falatar
Ima vizije razne. Te neke vizije nisu loše, ali od tih vizija koje su negdje daleko, daleko ne vidi šta mu je na stolu i 50 metara oko njega. U suštini dobar lik, ali dosta neupotrebljiv. Treba mu konstantna briga i njega. Kad bi se stavio u pravu funkciju, valj’o bi svima, ali to se vjerovatno neće desiti… ili barem ne uskoro.

5. Sansa Stark – Sabina Čudić
Djevojka iz plemićke kuće. Rođena u svili i zlatu i manje-više cijeli život ostala u tome. Uvijek u sistemu, a uvijek nekako protiv njega. Bori se za ono što nju u tom momentu boli, a onda to promijeni kad joj treba. Naslanja se na jaku infrastrukturu oko sebe. Kosmopolita. Bila bi dobra kao ataše za kulturu, ali nešto slaba pozicija. Uživat će do kraja života, ali uvijek nešto nejasno patiti zbog nečega… ne baš jasnog.

6. Jaime Lannister – Dragan Čović
Varira između najmoćnijeg čovjeka u carstvu i najtužnije osobe. Uvijek u vrhu, ali uvijek ugrožen. Dosta zavisi od vanjske sile i u suštini radi za nju, ali daleko od toga da je njemu loše u svemu tome. Ima neke vrhunske vještine, ali ih vazda koristi u pogrešne svrhe. Kad bi prešao na pravu stranu i dalje bi ostao na poziciji, ali to je malo para.

7. Lord Varys – Amir Zukić
Siva eminencija svake strukture otkako postoji carstvo. Zna sve, u svemu ima prste, ništa mu nije strano. Završava svima sve, sam bira svog šefa bez obzira kome nominalno pripada u tom momentu. Možda ima veći utjecaj od šefa… bilo kojeg kojeg je odabrao. Javnost ga ne voli nikako i često ga povale k’o bekana ako to treba. Svi se ograđuju od njega. Niko ne želi da mu pomogne. No, on uvijek ispliva i još nikad nije potonuo, a kad će ne zna se.

8. Hodor – Milorad Dodik
Ogromni, skoro katatonični lik koji se okolo kreće i ponavlja jednu te istu riječ. Mora se priznati da je naš Hodor malo bolji od onog iz Game of Thronesa. Ovaj ipak ima tri jezičke konstrukcije: “REFERENDUUUUM”, “NEZAVISNOST REPUBLIKE SRPSKE” i “NEMA BOSNE”. Obojica se trude da zaštite ono što im je najmilije – Dodik svoje bogatstvo, utjecaj i sebi blisku oligarhiju, a Hodor Brana i ono dvoje djece s njim. Ni jedan ni drugi vjerovatno neće uspjeti na kraju.

9. Tywin Lannister – Bakir Izetbegović
Maltene rođen u trezoru. Uvijek je bio direktno u kasi ili baš blizu nje. Ne zna ni za šta drugo. Većinu života provodi tako što se jadan iz petnih žila trudi da napravi bolje okruženje i jaču poziciju za Cersei i Jamiea. U tome dosta uspijeva, ali time konstantno gubi svoju sangu, utjecaj i moć. Na kraju će i sve izgubiti zbog toga.

10. Jorah Mormont – Valentin Inzko
U suštini jedan bespotreban lik. Tu je da popuni prostor kad fali koja minuta programa. Ništa ne radi, super živi i odlično je plaćen. Uvijek je prenaglašeno emotivan bez ikakve potrebe, a nikad ne spominje neke bitne stvari. Stalno je nešto zabrinut i sekira se, ali bez da išta napravi. Nerijetko patetičan, a ponekad i smeta, pa ga svi rado puste da ode negdje i da što više vremena provede na nekoj nepoznatoj lokaciji.