Posjeta Jamesa O’Briena našoj zemlji podignula je veliku prašinu. Gospodin O’Brien kritikovao je ponašanje Trojke, a Miloradu Dodik u Draganu Čoviću dao je jasna doznanja da su malo pretjerali. Nakon nekoliko mučnih sastanaka sa gospodinom O’Brienom bh. političari tražili su kolektivno bolovanje.

“Mi smo stvarno spremni na rad i volimo da održavamo sastanke sa svima. Međutim, do sada nismo imali gosta kao što je to bio gospodin O’Brien. To je čovjek koji stvarno nema dlake na jeziku i mi smo se cijelo vrijeme morali braniti od njegovih kritika i govoriti mu da nije to sve baš tako. Međutim, nismo imali baš puno uspjeha. Sastanci su bili iscrpljujući i poslije njih smo morali dobro razmišljati o tome šta nam je sve rekao. To nas je ubilo i mi sada više ne možemo ništa. Zbog toga sada tražimo jedno kolektivno bolovanje od najmanje mjesec dana kako bi se malo oporavili i došli sebi”, rekao je Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde.

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, također dijeli mišljenje o kolektivnom bolovanju domaćih političara.

“On je nas iskren da budem ubijao na tim sastancima i mi nismo mogli sebi doći. Stvarno je čovjek ono što se kaže jak u tom pogledu i svaka mu čast. Mi imamo dosta problema i pravimo greške u svom radu, ali nikad nam niko to nije ovako sasuo u lice. Naravno to je sve najteže podnio Edin Forto koji i jeste najnježnije dušica među nama i on se već nalazi na bolovanju. Mi sada tražimo isto kolektivno bolovanje i ja sam već zajedno sa Dodikom, Nikšićem i Konakovićem pogledao nekoliko banja u kojim bi se mogli oporaviti ukoliko nam odobre ovo kolektivno bolovanje”, rekao je Željko komšić, član Predjsendištva BiH.