Visoki predstavnik u našoj zemlji, Christian Schmidt nametnuo je izmjene izbornog zakona. Novi izborni zakon naše zemlje mogao bi doprinijeti tome da se smanji krađa na izborima. Bh. političari nakon nametanje izbornog zakona strahuju da bi naredni izbori mogli biti pošteni.

“Gospodin Schmidt danas je malo pretjerao stvarno sa ovim izmjenama izbornog zakona. U redu da je on to malo nešto ušminkao mi mu ne bi riječ jednu rekli, ali ovako moramo. Mi smo napravili jedna kolektivni sastanak i došli do određenih zaključaka. Prvi zaključak je da bi naredni izbori mogli biti pošteni nakon nametanja novog izbornog zakona od čega stvarno strahujemo. Mislim da bi pošteni izbori značili konačni kraj BiH i to je stvarno nešto što ne smijemo dopustiti. Šta mislite da građani izaberu sve građanske stranke mi bi stvarno propali”, poručili su iz HDZ-a.

Iz SNSD-a su se također složili sa ovom konstatacijom i smatraju da bi pošteni izbori bili kobni za BiH.

“Pošteni izbori stvarno ne dolaze u obzir i mi to nećemo dozvoliti. Građani trebaju imati slobodnu volju, ali mi to moramo kontrolisati. Sa druge strane mi svakako ne priznajemo ni visokog predstavnika niti njegove odluke, ali ipak mislim da nam nema druge sada. Mislim da je gospodin Schmidt ovim potezom pokazao svoj autoritet iako ga mi ne priznajemo ipak ćemo ga morati slušati da ne bi udario na nas”, poručili su iz SNSD-a.