Početak ljeta tradicionalno je vrijeme kada se fudbalske lige širom svijeta završavaju. Kraj takmičenja najviše pogađa kladioničare koji u vrijeme ljeta i nemaju baš puno izbora za klađenje. Zbog svega toga bh. kladioničari su proglasili dan žalosti.

“Ljeto mi je uvijek bilo najgore godišnje doba još otkako sam se počeo kladiti. Ako nema nekog fudbalskog prvenstva u toku ljeta onda se mi poznavaoci fudbala nemamo na šta kladiti. Završavaju sve lige i dok njima traje odmor mi ovdje kriziramo jer nemamo šta igrati. Evo prije nekoliko dana su neke lige završile, a mi se već sada osjećam kao da smo sami na svijetu i odbačeni od svega. Nemamo od čega zarađivati za život i to nas jako koči. Međutim, početkom jeseni kada se sve lige nastave igrati mi to sve nadoknadimo i uživamo u prognoziranju rezultata”, rekao je Alen Kvota, profesionalni kladioničar iz Sarajeva.

Bh. kladioničari su odlučili da u toku dana žalosti neće igrati tikete kao i da će muzika u kladionicama biti smanjena.

“Mi se taj dan nećemo kladiti niti uplaćivati tikete. Jedino što nam ostaje je da igramo bingo ili utrke pasa taj dan. Mislim da svake godine treba održati ovakav jedan dan žalosti kako bi narodu pokazali da ni nama nije baš tako lako. Mi od kladionice živimo i mnogi ljudi to ne razumiju. Evo sad pored Engleske, Njemačke i takvih liga petice mi smo ljeti osuđeni da se kladimo na Indijsku ligu ili još gore da gledamo neke druge sportove kao što su tenis ili kriket”, dodao je gospodin Kvota.