Bosanskohercegovački kinematografi su na konferenciji za javnost najavili da će u narednom periodu fokus njihovog rada biti pretežno na pravljenju remakeova ratnih filmova u Bosni i Hercegovini koji su originalno snimljeni u periodu od 1996. godine pa sve do 2018. Godine.

“Vrijeme je da se bosanskohercegovačka kinematografija vrati na svoje noge i da napokon vidimo i neka nova, do sada neviđena ostvarenja i neke nove ideje. Najbolja opcija za to je definitivno snimanje ponovno istih filmova koji su doživjeli veliki uspjeh kako u Bosni i Hercegovini tako i u svijetu. Dosta je bilo filmova o srednjoškolskim ljubavima, dokumentaraca, putopisa i koje kakvih akcionih budalaština. Vrijeme je da se sjetimo naše velike historije i da ljudima koji su zaista zaslužili ostavimo prostor za postojanje u ovim tmurnim i teškim vremenima. Iz ovog razloga planiramo da otvorimo poziv za dodjelu sredstava mladim i neafirmisanim umjetnicima koji će imati priliku da urade rekreaciju odnosno popularne remakeove nekih od najpoznatijih ratnih filmova koji su nastali u periodu od kraja rata, dakle neke 1996. i prošle godine. Najbolji e pored finansiranja dobiti i podršku u vidu osiguranih tekstova, odnosno scenarija, te će im biti dostupni neki od najboljih glumaca koje je stranka SDA iznjedrila nakon ratnog perioda. Veoma smo ponosni što će i nove generacije imati priliku da uživaju u velikoj i važnoj historiji naših naroda i narodnosti”- izjavio je za naš portal glasnogovornik bh. kinematografa Anis Akcija.

Javnosti još uvijek nije poznato koji će film otvoriti vrata novoj eri kinematografije u Bosni i Hercegovini ali kako Šator.info ekskluzivno saznaje trenutno su u najužem izboru filmovi “Remake” i “Ničija zemlja”.