Poskupljenja svega i svačega u našoj zemlji postala su svakodnevica. Građani svakodnevno imaju priliku u medijima čitati o novim poskupljenjima što podiže ogromnu prašinu. Zbog svega toga bh. institucije više neće obavještavati građane o poskupljenjima.

“Situacija u našoj zemlji je takva trenutno da svakodnevno moramo nešto poskupiti kako bi opstali. Parking, režije, hrana i sve ostalo skoro pa svakodnevno poskupljuje što građanima zadaje ogromne glavobolje. Kako više ne bi sikirali građane bh. institucije neće obavještavati građane o poskupljenjima. Na taj način građani neće unaprijed znati ako poskupi nešto i neće se puno sikirati. Do sada smo sva poskupljenja objavljivali u medijima, ali od sada to neće biti slučaj. Nadamo se da će ovo pomoći građanima u svakodnevnom životu”, rekao je Adem Popust, koordinator poskupljenje u BiH.

Građani će od sada za poskupljenja saznavati na licu mjesta što bi moglo biti odlično za razvoj cjelokupne ekonomije u BiH.

“Ako javimo da je poskupio neki parking, građani će namjerno izbjegavati taj parking i mi ćemo ostati zakinuti za zaradu. Sa druge strane ako građani ne budu znali da je parking poskupio kada se vrate po svoj automobil moraju platiti punu cijenu parkinga i to ne mogu izbjeći. Mislim da je ovo odlična ideja i da će uroditi plodom. Također, na ovaj način izbjegavamo bilo kakav vid protesta ili negodovanja građana, a i oslobađamo medijski prostor za nešto važnije”, dodao je gospodin Popust.

BiH je prava zemlja u svijetu koja je na ovaj način odlučila riješiti pitanje najave poskupljenja, a stručnjaci tvrde da bi ovaj model ukoliko se pokaže kao dobar mogle primijeniti mnoge zemlje Evrope i svijeta.