Cijena tone peleta skočila je na preko hiljadu maraka što je najmanje tri puta skuplje od uobičajene cijene u proteklim godinama. Mnogi građani su odlučili da ove zime koriste neke druge načine grijanja, a pelet zaborave. Međutim postoje i oni koji nemaju mogućnost kupovine klime ili drva i prepušteni su peletu. Sindikat prodavača pelete odlučio je građanima izaći u susret i početi prodavati pelet na grame.

“Znamo da je pelet poskupio, ali vjerujte da mi nemamo ništa s tim. Dok platimo sve poreze i nabavku zaradimo minimalno. Svjesni situacije odlučili smo pomoći građanima i početi prodavati pelet na grame. Građani će na ovaj način moći dosta uštedjeti jer mogu kupiti 100 ili 200 grama peleta u najhladnijim mjesecima i malo zagrijati kuću ili stan kada to bude neophodno. Do tada se mogu grijati dekama ili nekim drugim alternativnim načinom”, rekao je Samil Vatrica, predsjednik sindikata prodavača peleta u BiH.

Građani su objeručke prihvatili novu ideju gospodina Vatrice i već sada naručili svoje krame peleta.

“Ja sam muku mučio danima šta da radim ove zime. Prošle zime sam prešao na pelet i sad mi je to došlo glave. Međutim, vidio sam da se pelet može kupiti na grame i odmah sam reagovao. Naručio sam nekih 343 grama peleta i mislim da bi mi trebalo biti dosta da preguram ovu zimu. Peć će se uključivati samo u slučaju da temperatura u stanu pada ispod -6 stepeni tri dana za redom. Malo ćemo se zagrijati i onda opet čekati pad temperature”, rekao je Jahija Kusur, penzioner iz Sarajeva.