Srpsko prosvjetno i kulturno Društvo “Prosvjeta” organizovalo je danas, 9. januara, povodom Dana Republike Srpske besplatan kurs srbovanja za sve zainteresovane nesrbe u glavnom gradu RS-a.

U sklopu kursa, koji je organizovan u prostorijama “Prosvjete”, rađeni su workshopovi na teme:

– Kreativno krštenje, tri prsta – skupljena ili rastavljena i objašnjeni su različiti stilovi u oba pristupa; brzo, sporo, za pred roditeljima, među prijateljima itd.

– Jedenje krmetine i zašto da u svakom slučaju, svaki dan i u svakom obliku? Zašto je vegetarijanstvo i veganstvo sranje i što je protiv srpskog naroda

– PRAVA istorija svijeta po Iliji Garašaninu

– Lažni genocid i njegovo širenje i nametanje od strane mrskog zapada

– Majka Rusija; učenje ruskih pjesama, ruskih običaja, te poznavanje Moskve i St. Petersburga tako da možete uvijek pričati da ste bili, bez obzira jeste li ili niste.

Osim ovih edukativnih, organizirane su i neke zabavne aktivnosti kao paljenje zastave s ljiljanima, karaoke takmičenje “Ko je bolji Baja mali Knindža” i druge.

“Ovo mi je stvarno pomoglo.” rekao je za naš portal Mehmed Poturica, banjalučki Bošnjak učesnik kursa, “Sada, na primjer, napokon razumijem logiku iza izbora kalibra kada se vatrenim oružijem obilježavaju praznici, shvatio sam geopolitički značaj kosovske bitke i još mnoge druge stvari.”  

Poturica je još dodao da je sada spreman da Dan Republike proslavi sa svojim mnogobrojnim prijateljima Srbima.

“Prosvjeta” je itekako zadovoljna rezultatima kursa, i najavila da će se ovaj kurs organizovati svakog devetog januara.