Visoke cijene goriva natjerale su građane BiH na bojkot sipanja goriva koji je u nekim gradovima trajao i više od 48 sati. Ovaj bojkot je samo upozorenje i uvertira za gore stvari koje očekuju benzinske pumpe ako pod hitni ne smanje cijene goriva. Međutim, kako navode iz Udruženja vlasnika benzinskih pumpi BiH građani mogu očekivati novo poskupljenje kako bi se namirili gubici izazvani bojkotom.

“Cijene su takve kakve jesu i nema se ko šta tu ljutiti. Mi ne određujemo cijene nego globalno tržište i država. Ipak građani su nas pokušali zastrašiti ovim bojkotom, ali to je samo donijelo obrnuti efekt. Obzirom da dva dana nije bilo nekog posla i da smo bez veze radili mi ćemo u narednim sedmicama postepeno podizati cijene kako bi namirili ove gubitke koje smo imali tokom bojkota. Pozivam ovom prilikom građane da više ne rade slične stvari jer štete i nama i sebi”, rekao je Slavko Rafinerija, predsjednik Udruženja vlasnika benzinskih pumpi BiH.

Akcija poskupljenje kreće već sutra kada će gorivo biti skuplje za nekih 30 feninga, a najveća cijene koja se spominje je 5,60 KM po litri.

“Znam da je to malo puno za naše standarde, ali morate i vi nas razumjeti jer pretrpjeli smo ogromne gubitke i sada se moramo nekako vaditi iz govana. Dobra vijest je da građani mogu očekivati vraćanje cijene na prihvatljive 4 KM čim namirimo sve gubitke koje smo imali ova dva dana” dodao je gospodin Rafinerija.

Vlada FBiH dala je zeleno svjetlo za podizanje cijene, a sve to us klopu projekt pomoći samostalnim privrednicima u Federaciji.