Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine najavio je taktičke inovacije pred kvalifikacijsku utakmicu koju će BiH i Grčka odigrati 9. juna u Zenici – odbrambeni igrač domaće reprezentacije, Emir Spahić, dolazeću utakmicu, igraće sa brnjicom. Razlog ovome, objasnio je “realna opasnost od toga da matori Spahić nekog ujede, ali šta ćeš ne može se bez njega.”

Kvalifikaciona utakmica za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji odigraće se 9. juna na Bilinom polju u Zenici, a bh. selektor i drugi reprezentativci složili su se da je ovako najlakše.

“Pokušavali smo ranije da mu damo žvake ili neku stress lopticu, neki fidget spinner, bilo šta – ali čovjek se voli posvađati i to ti je to. Ovako smo bar sigurni da neće nikog ugristi, a za lajanje ćemo morati naći drugo rješenje” objasnio je kapiten reprezentacije Edin Džeko.

Baždarevićeva odluka naišla je i na podršku FIFA, koja ipak neće skloniti svog specijalnog posmatrača za Spahićeve ekscese. Ovaj posebni delegat zadužen je od Spahićevog povratka iz penzije pratiti igračev put ka društvenoj reintegraciji.

“Igrat će Spahić, kao što uvijek i igra – jer nam treba. Pa vidite da smo bez njega propali. Ovako, stavimo mu brnjicu dok igra, ogradimo se pred FIFA-om a ovamo držimo našeg Kerbera pred šesnaestercom” dodao je Baždarević.