Banka Srpske je danas objavila da više ne posjeduju zlato kao pokriće za novac, već da su pronašli alternativno rješenje kako da opravdaju kapital. Iako će biti potrebno količinski oko 1.000 puta više rezervi, sretni su što su pronašli rješenje.

“Mi smo bili u tolikom deficitu što se tiče zlata, da su naši uposlenici morali priložiti sav zlatni nakit koji posjeduju, kako bi imali barem neki minimum pokrića. Znali smo da to nije dugotrajno rješenje i da moramo pronaći alternativu. Nafte nemamo, o platini da ne govorim, pa smo morali pronaći nešto što je činjenica jeftinije, ali opet traženo u našoj zemlji, odnosno entitetu”, ističe Dušica Trezor, šef Banke Srpske za pronalazak pokrića za novac.

Staro željezo je rješenje za pravdanje novca, koje će i sami građani moći prodati banci, što je ujedno i idealna prilika da zarade koji dinar sa strane.

“Da pojasnimo stvari, za ono što je nekada bio jedan kilogram zlata, to sada mora biti oko 1.000 kilograma željeza, ali mi smo uporni i istrajat ćemo u našoj namjeri. Doduše moramo napraviti jedan novi trezor na nekih 50 kilometara kvadratnih, kako bi sve to negdje uredno deponovali, ali nemamo drugog izbora”, dodaje Trezorova.

Građani će moći prodati željezo po umanjenoj cijeni od 70%, jer i banke moraju imati određeni profit za dalji rad.