Tekst preuzet sa Kurira

Ljubavni život Dine Merlina koji se može sagledati i kroz njegovu diskografiju – kao što je to moguće uraditi i u slučajevima većine muzičkih stvaralaca – ovih dana doživeo je kulminaciju neslućenih razmera. Nakon što je ponovo aktuelizovana pesma “Deset mlađa”, pojavilo se i novo čitanje stihova “Na vrhu uvijek ima mjesta / ako se krene sa dna”, i to uz metafizičke odrednice “bijeg od vode i struje i sigurnosti”.

Postavljajući pesmu u prostorni kontekst Sarajeva, uz još poneku odrednicu tipa “vidi ove ostvarene želje”, Bakir Izetbegović naslutio je da je Merlin rečenu pesmu posvetio njegovoj supruzi Sebiji.

“Kako može, bezobraznik jedan, poslije svega što smo uradili za njega, i ja, i Babo, i svi oko nas. Ocu mi je pjevao kad je bilo najteže. Poslije je porekao, i to mu nisam nešto zahatario. Te koncert ovamo, onamo, zovi Beograd, rješavaj tamo probleme, dovodi ga, puni Koševo, puni Zetru, puni Arenu, daj iz budžeta. Sad mi je udario na brak i na ženu. Poslije svega, halo. Evo, ovo vam je samo dokaz kakvi su Bošnjaci: koja je to stoka. S njima ne može ništa fino i ljudski. Nije to dalje od batine i kukuruza odmaklo, on vam je pravi primjer. Šta god s njima pokušaš ljudski, poseru ti se u usta. E nećemo više tako. Nije ni Bake livada, ima nešto pameti ispod ove sijede”, reagovao je Izetbegović.

Nadamo se da ovaj nemili incident neće vidno ili bitno naštetiti harmoničnoj političkoj koherentnosti najvitalnije dinastije u Bošnjaka.