U Turskoj se trenutno održavaju izbori koji će u određenoj mjeri imati efekta i na našu zemlju. Prva vidna promjena je preseljenje vikendice Bakira Izetbegovića iz Istanbula u Izmir, jer, kako navode izvori bliski predsjedniku SDA, izgleda da je AK partija izgubila vlast na nivou grada Istanbula.

Ne mogu da izrazim koliko mi je krivo što je moj brat Erdogan izgubio u Istanbulu, ti ljudi ne znaju kakvog čovjeka su izignorisali. Ja ne želim da budem u teritoriji opozicije, koja želi da sruši jaku i moćnu Tursku, koju je Erdogan napravio. Oni su strani elementi, koji po svaku cijenu žele da oslabe Tursku. Ja ću svoju vikendicu prebaciti u Izmir, jer je tamo u vodstvu”, istakao je Bakir Izetbegović.

Oglasio se i Erdogan, koji je rekao da će lično učestvovati u akciji transporta Bakirove vikendice.

“On je moj brat i odnosi s Bosnom i Hercegovinom su nam jako bitni. Nije bitno da li sam ja trenutno izgubio Istanbul, vratit ću ga. Bitno je da zadržim vlast u Turskoj. Lično ću nadgledati preseljenje kompletnog objekta u Izmir. Dok svaki kamen ne bude postavljen na svoje mjesto i dok svaka slika ne bude na zidu na kojem je stajala, neću se smiriti. Ja sam obećao nešto njegovom ocu i tog obećanja ću se držati dok sam živ”, ističe Erdogan.

Bakir je zatražio i simboličnu novčanu pomoć Republike Turske, u iznosu od 1,3 miliona Eura, zbog duševno nanesene boli, stresa i dodatne obaveze kojoj je izložen oko preseljenja.