U Bosni i Hercegovini se iz sata u sat registruju novi slučajevi oboljelih od koronavirusa. Od sutra stupa na snagu vanredno stanje, obustava nastave, te zabrana održavanja svih većih oblika okupljanja. Građanima se savjetuje da ostanu kod kuće. Prvi čovjek SDA je odlučio svojim primjerom ukazati na ozbiljnost situacije, te se dobrovoljno zaključao u trezor dok se situacija ne smiri.

“Dragi građani Bosne i Hercegovine, želim da ove poruke koju ću poslati shvatite krajnje ozbiljno, te da slušate upute vlasti kako se ponašati tokom vanredne situacije zbog koronavirusa. Potrebno je da svi smanjite kretanje, te da se izolujete i čekate da prođe ova haotična situacija u kojoj se nismo našli samo mi, već čitav svijet. Obezbijedite dovoljnu količinu namirnica i ne izlazite. Ne idite na posao i pokušavajte izbjegavati bilo kakvu vrstu kontakta. Da bih dokazao koliko je zapravo situacija ozbiljna, ja sam od sinoć sa svojom suprugom Sebijom, zaključan u trezoru. Obezbijedili smo sebi dovoljno hrane i vode, prebacili osnovne stvari iz kuće i čekamo. Dragi građani, potrebno nam je strpljenje, potreban nam je sabur da se izvučemo iz ovog haosa. Ne zaboravite da smo bili u gorim situacijama i preživjeli rat, te da nema sile koja se može nadviti nad Bosnom koja nas može do kraja pokoriti. Biće žrtava, biće stradanja, ali ako je to cijena slobode, neka bude. Mi smo spremni i nećemo posustati, nismo pred četničkom agresijom nećemo ni pred virusom. Niko nas više neće tjerati s naše rodne grude. SDA je uvijek bila uz ovu zemlju pa će tako biti i sada. Mi ćemo ponovo dokazati da smo vodeća patriotska stranka i da ćemo poduzeti sve kako bi odbranili državu i narod. Ne brinite se za mene, ja ću nekako preživjeti u trezoru. Nema prozora, ali nema veze, navikao sam ovdje da sjedim. Kada sam mogao tri i po godine u ratu, mogu i sada nekoliko sedmica. Budite hrabri, pametni i trezveni, sve će se ovo riješiti ako Bog da, ništa se ne brinite”, stoji u obraćanju Bakira Izetbegovića.

Ostali kadrovi vrha ove stranke su se razbježali po skloništima kako znaju i umiju – neki na Poljine, a neki u svoje izolovane rodne vikendice i porodične kuće van grada.