Bakir Izetbegović predsjednik SDA našao se u velikoj dilemi nakon što je nekoliko važnih članova napustilo SDA i pridružio se Narodu i pravdi. Gospodin Izetbegović razmišlja da uradi istu stvar. Izvori bliski gospodinu Izetbegoviću tvrda da u SDA nema više mjesta za napredak i lični razvoj i da je to jedan od glavnih razloga zbog kojih bi gospodin Izetbegović napustio svoju stranku.

Teško mi je kad dođem u prostorije SDA ovdje u Sarajevu, a mojih prijatelja nema. U koji god predmet da pogledam podsjeća me na Zvizdić, na Konakovića pa i na malog Semira Efendića. Ne mogu više da izdržim ovaj pritisak. Razmišljam da i ja krenem njihovim stopama i da napustim stranku i pridružim se svojim prijateljima u Nip-u. Jedina razlika je što sam ja predsjednik, ali ne mogu protiv svojih emocija”, tužno je rekao Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Pored toga što je predsjednik stranke gospodin Izetbegović ima još jednu veliku kočnicu koja ga koči da napusti SDA. Naravno, radi se o gospođi Sebiji Izetbegović.

“Kad pogledam sa druge strane tu je moja supruga doktorica Izetbegović koja me još drži u SDA. Nju nikako ne mogu da ostavim ovdje, a ja da odem u Nip. Ili idemo zajedno ili nikako! Svakako ćemo se mi dogovoriti. Trenutno sam u teškom periodu i hvata me neka depresija oko svega, a izbori mi idu. Moram se što prije odlučiti hoću li pobijediti na izborima kao kandidat ispred SDA ili možda kao zajednički kandidat Trojke”, dodao je Bakir Izetbegović.