Bakir Izetbegović, član predsjedništva BiH i predsjednik SDA, za vrijeme svoje predizborne kampanje obećao je građanima omogućiti 100 hiljada radnih mjesta. Iz stožera SDA kažu kako pomno prate progres obećanja i kako je ono skoro pred ispunjenjem.

‘’Do sada je predsjednik omogućio 50 hiljada radnih mjesta u kompanijama s kojima imamo tal ili koje drže naši ljudi. Pažljivo smo pratili progres i shvatili da bi tim tempom uspjeli ispuniti obećanje za dvije godine, ali smo htjeli što prije završiti i pokazati narodu da je SDA njihova stranka, a Bakir njihov čovjek. Zato su naši analitičari preračunali indirektna zaposlenja koja je gospodin Bakir omogućio.’’ kažu nam iz PR službe SDA.

Analiza podrazumijeva prebrojavanje svih onih ‘’radnih mjesta’’ koja nisu stečena direktno preko Izetbegović konglomerata niti za koje postoji ikakav administrativni trag. Najbrojnije je prosjačko zanimanje koje je poludirektno omogućeno politikom SDA i Bakira Izetbegovića. Kako kažu iz stranke, na ovo su izrazito ponosni: ‘’Mi smo svim svojim poltikama, još od rata, omogućili da ti ljudi izgube svoje domove i budu izbačeni na ulicu, ili da im se smanje penzije pa da moraju potražiti posao na ulici kao profesionalni prosjaci. Mi smo omogućili da oni bez ikakve naknade mogu da sjede na ulici i zarade pristojne do odlične dnevnice. Prosjaka je mnogo trenutno, ali vjerujem da su nam svi zahvalni na prilici koju smo im dali. Procjenjuje se da ih je na desetine hiljada u cijeloj Bosni i Hercegovini, a obećavamo da će ih biti i više s provođenjem dalje naše politike.’’

Bakir Izetbegović je samo dodao: ‘’Jesam vam rek’o.’’