Bosna i Hercegovina prva je država u istoriji koja se našla na američkoj berzi. Dionice naše zemlje prodaju se po nevjerovatnim cijenama od 0,84 USD. Za usporedbu, kompanija Facebook, kao jedna od najskupljih, ima cijenu dionica od 136,96 USD na berzi. Za ovaj potez odlučio se Bakir Izetbegović, većinski vlasnik Bosne i Hercegovine.

‘’Mislim da je ovo dobra investicija, odnosno da je dobro za ekonomiju BiH. Ostali se slažu da na ovaj način pokušamo donijeti neke nove novce u BiH, kratkoročne, koje ćemo potrošiti do kraja mandata.’’ kaže predsjednik i direktor BiH.

Više se ne planira kandidirati za predsjedništvo, pa je ovo potez kojim će pokušati dovesti brze novce u BiH: ‘’Ne zanima me vele šta će biti poslije mandata, ko će kupiti koliko zemlje i šta će to značiti za građane. Svakako smo to i do sada radili na svim nivoima vlasti, pa se niko nije žalio, valjda neće ni sada.’’

Milorad Dodik, direktor Srba, u BiHpokazao je interesovanje da kupi određeni broj dionica, dok je Dragan Čović izrazio želju da kupi broj dionica ekvivalentan entitetu, kako bi uradio nešto i za svoje uposlenike, odnosno Hrvate u BiH.

Izvještaj s berze možete pratiti na www.stockmarket.com.