Novom koalicionom većinom u Mostaru, SDA je direktno izdala partnerstvo s NES-om zbog čega je izbio bijes u ovoj stranci, ali je prvi čovjek SDA odlučio da pruži ruku pomirenja.

“Znam da kolegama iz NES-a nije pravo zbog ovog našeg poteza, ali moraju da shvate da mi moramo negdje imati vlast i da je ovo bio kompromis na koji smo morali pristati. Podržavamo njihovu lojalnost patriotskom bloku i mi smo i dalje tu ali ovo nam je bila jedinstvena prilika da barem sačuvamo Mostar. Nadam se da će prihvatiti ovaj moj poklon pomirenja i da ipak imaju u vidu da smo mi SDA i da mi diktiramo pravila igre”, rekao je Bakir Izetbegović.

Izetbegović je lično Ogreševiću poslao malu zastavicu s ljiljanima kao znak poštovanja i pomirenja, s porukom da trebaju nastaviti dalje.

“Želim mu poručiti da patriotski blok i dalje treba da se razvija, ali da je isto tako bitno da ne smijemo izgubiti sve poluge vlasti. Ipak smo mi tu zbog novca i pozicija i treba biti svjestan okolnosti u kojima se mi bavimo politikom u Bosni i Hercegovini. Ipak su oni mala stranka i nema razloga da se sada ponašaju previše ljutito kao da su nešto pretjerano bitni. Ok malo su digli nos ali evo idemo dalje”, dodao je Izetbegović.

Ovim činom, Ogrešević je zvanično dobio i titulu 1000. jubilarnog političara kojeg je Bakir Izetbegović prevario tokom svoje karijere.