Bakir Izetbegović poražen je voljom naroda na nedjeljnim izborima u našoj zemlji. Gospodin Izetbegović neće biti u ulozi člana Predsjedništva BiH što ga je dotuklo. Međutim, za poraz gospodin Izetbegović je okrivio jedanaest opozicionih stranaka koje su se ujedinile protiv njega.

“Oni su se svi ujedinili protiv SDA i tu je naša snaga. Njih jedanaest ide na mene jednog i to nikako nije fer. Da je tu bilo 9 ili 10 stranki ja bi ih pobijedio bez problema, ali ovako nisam imao šanse. Mislim da se ova nepravda treba ispraviti u budućnosti i zbog toga ću poduzeti neke korake. Ni u školi kada se momci tuku nije fer da idu njih jedanaest na jednog, a kamoli u politici”, rekao je Bakir Izetbegović.

Gospodin Izetbegović je već podnio prijedlog zakona prema kojem se najviše devet stranki može udružiti protiv SDA.

“Mislim da je devet optimalan broj stranki sa kojima se mogu izboriti. Sve preko toga nije fer prema meni i SDA. Zbog toga sam već podnio zakon koji će to regulisati. Zakonom će se regulisati maksimalan broj stranki i to će onda biti laka pobjeda za mene u sljedećih nekoliko izbornih ciklusa. Nakon što vlasti usvoje moje zakon mislim da bi bilo fino da se izbori ponove u novim omjerima. Ja sam i njih devet vjerujte da bih pobijedio”, dodao je Izetbegović.

Zakon će biti razmatran po hitnoj proceduri odmah nakon formiranja vlasti, a visoki predstavnik je naglasio da nema ponavljanja izbora u bilo kojem slučaju.