Odbijanjem kandidature za predsjednika SDA, Šemsudinu Mehmedoviću, Bakir Izetbegović još jednom je pokazao svoj autoritet unutar ove stranke. Mnogi stručnjaci su smatrali da bi moglo doći do promjena na mjestu predsjednika SDA nakon kongresa koji je zakazan za oktobra ove godine, ali izgleda da od toga nema ništa.

“Ja sam ovdje glavni i biti će ona kako ja kažem. Ovo je moja stranka koju je meni moj babo ostavio u nasljedstvo i to se mora poštovati. Mi smo gradili ovu zemlju i trebamo imati neko poštovanje. Vidio sam da se ovaj Mehmedović kao i svaki put zaobadao i svim silama želio preuzeti moje mjesto. Vidjeli smo da je vrag odnio šalu kada su mi javili da ima ogromnu podršku i da bi me mogao pobijediti u direktnom okršaju. Zbog toga sam fino odbio njegovu kandidaturu i očekujem da ću biti jedini kandidat za predsjednika stranke na ovom kongresu”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Kako ne bi više proživljavao ovako neprijatne situacije gospodin Izetbegović odlučio je sam sebi dodijeliti doživotni predsjednički mandat.

“Mene je malo ovo mogu vam reći iskreno malo poljuljalo. Uzdrmala mi se stolica predsjednika stranke i da nisam odbio ovog Mehmedovića ko zna šta bi bilo. Kako se to ne bi više dešavalo ja ću sebi fino dodijeliti doživotni mandat na čelu stranke. Na ovaj način ćemo uštedjeti vrijeme i novac jer ja svakako nikada neću predati mjesto predsjednika stranke mog babe nikome. Mislim da je ovo ispravna odluka jer neću da se svaki naredni kongres moramo sikirati. Neka biraju potpredsjednike, glavni odbor i sve drugo, ali moje je mjesto predsjednika SDA doživotno”, dodao je Izetbegović.