Član predsjedništva BiH i prvi čovjek Stranke demokratske akcije uspio je natjerati Appleovog virtuelnog asistenta Siri da odgovori na njegov upit “selam alejć”, izjavili su izvori bliski kompaniji Apple.

Prema izvorima, Izetbegović je sredinom 2016. prešao na IPhone i uskoro nakon nabavke uređaja podesio ‘Siri’ i počeo da joj naziva selam.

‘Siri’ je virtuelni asistent koji dolazi u softverskom paketu modernijih verzija iOS-a, operativnog sistema popularnih Apple telefona. Vlasnici IPhone uređaja mogu pritiskom na dugme otvoriti Siri interfejs, a u njemu govorom zadavati komande. Trenutno su podržani engleski, njemački, španski, francuski i drugi jezici bogatijih nacija, a ovaj program ni u jednom od datih jezika ne razbira slang.

“Jedan od tri člana bh. Predsjedništva, gospodin Izetbegović, uspio je ‘Siri’ isprogramirati da na upit ‘selam alejć’ odgovara ‘Take a beer, Mr Izetbegović’. Nije sasvim jasno ni kako, a ni zašto je on to uradio.” službena je izjava iz Applea.

“Meni je stalo do bošnjačkog i islamskog naslijeđa, to je moja jedina motivacija.” rekao je Izetbegović novinaru Šatro info-a, ali svoje programersko dostignuće nije htio da nam demonstrira.