SDA nije uspjela u potpunoj blokadi Federacije Bosne i Hercegovine. Nakon nekoliko mjeseci odolijevanja, Visoki predstavnik, Kristijan Šmit nametnuo je nove izmjene Ustava BiH prema kojima više nije potreban potpis oba potpredsjednika Vlade FBiH da se ona imenuje. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović kao glavnog krivca za sve ovo imenovao je Refika Lendu i najavio kaznu za njega.

“Mi smo njega tu postavili jer nam je obećao da će blokirati formiranje Vlade FBiH sve dok ih ne slomimo i ne pristanu da ubace nekako SDA u nju. Mislim da je obećanje nije ispunio iako on i nije baš tu skroz kriv, ali mi moramo nekoga kazniti zbog toga što smo otišli u opoziciju. Njegov najveći strah je svakako odlazak u podrum iz kojeg kasnije ne zna izaći i mi smo to odlučili iskoristiti. Zatvorit ćemo gospodina Lendu u jednan od naših podruma na nekoliko dana, a onda ćemo otvoriti vrata i pustiti ga da se muči tražeći izlaz”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Gospodin Lendo vidno prestrašen obratio se novinarima povodom ove najave njegovog kažnjavanja.

“Ja sam gurao dokle sam mogao s blokadom i došao sam poprilično daleko kada se uzme sve u obzir. Ne znam zašto mene krive za sve ovo kada nisam mogao ništa uraditi. Prihvatio sam se svjesno blokade i jesam jednim dijelom kriv, ali mislim da je kazna previše stroga. Zatvaranje u podrum je nešto čega se najviše bojim u životu jer iskreno teško pronađem izlaz i kada su vrata širom otvorena. Tako da mislim da sam mogao proći s nekom novčanom kaznom ili nešto slična, a ovo je stvarno prestrogo”, rekao je Refik Lendo, potpredsjednik Vlade FBiH.