Jučer je održan kongres nekada najjače stranke u Bošnjaka, SDA. Bakir Izetbegović iako je bio jedini kandidat za predsjednika nije uspio osvojiti 100% glasova. Čak osam članova bilo je protiv dok je jedan bio suzdržan. Zbog toga što nije osvojio 100% glasova gospodin Izetbegović najavio je ozbiljne sankcije za sve članove.

“Stvarno nema smisla da ja kao jedini kandidat i zakonski nasljednik cijele stranke nisam osvojio 100% glasova. To me malo iznenadilo i mogu reći slobodno naljutilo. Ako je ovako bilo kada sam bio jedini kandidat šta bi tek bilo da smo pustili Mehmedoviću da se kandiduje i izađe mi na crtu. Očekivao sam apsolutnu i bezuslovnu podršku svojih podanika, ali to nisam dobio i zbog toga svi članovi mogu očekivati posljedice. Kako narodu u oči da pogledam nakon ove sramote na kongresu koju su mi priredili članovi moje stranke”, rekao je Bakir Izetbegović, novi, stari predsjednik SDA.

Gospodin Izetbegović najavio je i koje će to posljedice snositi članovi SDA zbog toga što nije dobio 100% glasova na kongres.

“Prvo ćemo pregledati ko nije glasao za mene i oni će snositi najozbiljnije posljedice, a biti će možda i izbačeni iz stranke. Ja stvarno ne znam odakle mi tolika hrabrost da ne glasaju za mene, ali dobro sada će vidjeti svoga Boga. Ovi ostali članovi će snositi neke manje sankcije poput toga da će morati u javnosti pričati svakakve gluposti koje im ja naredim i tako neke slične stvari. Moram uvesti reda u stranku i vratiti je na staze stare slave”, dodao je Izetbegović.

Prema riječima stručnjaka SDA u narednom periodu očekuje velika čistka članova kako onih koji će biti izbačeni tako i onih koji će sami napustiti stranku.