SDA delegacija u sklopu predizborne turneje posjetile je Zenicu. U prepunom Bosanskom narodnom pozorištu vijorile su se zastava sa ljiljanima i zastave SDA. Međutim, usprkos dobrodošlici predsjednik SDA, Bakir Izetbegović otišao je ljut iz Zenice jer na skupu nije bilo ni jedne zastave Turske.

“Sve je to bilo fino organizovano i nemam nikakve zamjerke što se toga tiče, ali razočaran sam ponašanjem publike. Jesu oni došli u velikom broju, pjevali pjesmu “da te nije Alija”, skandirali i mahali zastavama, ali nisam primijetio ni jednu zastavu Turske. Mi moramo da održavamo dobre odnose sa Turskom i ovo je jedan od načina. Moram reći da se Zeničani ugledaju malo na ugledaju na Ilidžu ili recimo Travnik gdje na našim skupovima ima više Turskih zastava neko ljiljana”, rekao je revoltirani Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Nakon ovih prozivki od strane Bakira Izetbegovića podružnica SDA u Zenici odlučila je organizovati novi skup na kojem će biti i zastave Turske.

“Ja bi se ovom prilikom izvinuo veliko predsjedniku, stvarno ne znam šta nam je bilo u glavi pa smo dozvolili ovako veliki propust. Pozivam delegaciju glavnog odbora SDA na čelu sa gospodinom Izetbegovićem da ponovno dođu u Zenicu. Ovaj put će tu biti velika zastava Turske koju ćemo razapeti kroz centar grada. Napravit ćemo ugođaj kao da se nalazite u Istanbulu, a ne u Zenici. To je najmanje što možemo uraditi nakon što smo se ovako osramotili”, rekao je Abdulah Zelembać, organizator SDA skupova u Zenici.