Lideri Trojke jučer su povodom Dana državnosti naše zemlje boravili u Banja Luci. Cijeli boravak obilježio je Nermin Nišić koji je novinarki otvoreno i jasno poručio da je Banja Luke u BiH i tako riješio zabluda neke građane Republike Srpske, ali i Federacije. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović zahvalio se gospodinu Nikšiću jer je i on jučer saznao da je Banja Luka u BiH.

“Ja sam godinama bio na vlasti u ovoj zemlji i nikad mi nije ni palo na pamet da bi mogao otići u Republiku Srpsku, a posebno ne za Dan državnosti kada je tamo situacija uzavrela. Vladao sam najviše u Federaciji, a Republiku Srpsku nisam dirao jer sam jedno vrijeme mislio da ona nije dio BiH. Banja Luka je za mene bio grad koji je tamo negdje, a nikako nije u BiH. Jučer me gospodin Nikšić razuvjerio i otvorio mi oči. Sada i ja znam da je Banja Luka u BiH, a ta spoznaja me šokirala. Ja lično nikad ne bi otišao tamo i tako se ponašao kao on jučer jer je sve to tamo njihovo”, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Gospodin Izetbegović otkrio je da je sve do jučer mislio da mu za put u Banja Luku treba validan pasoš, pa čak i viza.

“Banja Luka je za mene uvijek bila neka nepoznanica i nisam znao gdje pripada. Nije u Srbiji, a nije ni u BiH. Mislio sam da moram vaditi vizu da idem tamo, a nikad nisam imao vremena za to pa nikad nisam ni otišao. Da sam sve ovo znao u toku svog mandata sigurno bi posjetio taj dio BiH, ali nikako za Dan državnosti. Da su mene dočekali i zviždali mi onako kao njima ja bi se sigurno rasplakao na licu mjesta”, dodao je Izetbegović.