Nakon što je odložio i zamrznuo procese ulaska Bosne i Hercegovine u NATO savez, Bakiru Izetbegoviću je uručena počasna članska kartica SNSD-a. Ovim činom, Dodik je ozvaničio prijateljsku i poslovnu saradnju s Izetbegovićem, te dodao da je SNSD bez pomoći prijatelja iz Federacije, ne bi mogao djelovati ovako efikasno.

“Bakir i ja smo prijatelji, iako to ne izgleda kroz medijske istupe nas dvojice. Mi smo kolege koje se bave istim poslom, te je normalno i prirodno da nekad kažemo ružnu riječ jedan o drugom. Međutim, ono što je konstanta da sam u njemu uvijek imao saveznika, kao i on u meni. Bilo kakve struje i nemiri koji zadese našu zemlju to ne mogu narušiti. Ja sam mu fino objasnio zašto nije dobro da BiH pristupa NATO savezu i on je to poslušao. Baš kao pravi i iskreni prijatelj i jako sam mu zahvalan na tome. Mi mu ovim činom odajemo počast i uvijek je dobrodošao u Banjaluku. Neka zna da ovdje ima prijatelje”, rekao je Milorad Dodik.

Iz stožera SDA su se zahvalili na ovoj prijateljskoj gesti, te dodali da nacionalne stranke moraju biti jedna uz drugu, bez obzira na to što dolaze iz drugih naroda.

“Mi smo braća po ideologiji i moramo se držati zajedno. Ja sam njemu izašao sad u susret, baš kao što je i on meni više puta. Zato služe prijatelji i iskrene i profesionalne kolege. Jedino što je bitno da se mi održimo na vlasti, a sve drugo je manje važno. Društveni procesi dođu i prođu, krize su normalne, narod je svakako vječito nezadovoljan. Stranke nam moraju biti prioritet pa sve ostalo, ako nemamo vlast nema nas nigdje”, izjavio je Izetbegović.

Dodik je rekao da će u znak zahvalnosti, podržati bilo kakvu inicijativu koju pokrene SDA po pitanju Pelješkog mosta, te da će zanemariti prethodne dogovore s Čovićem.