Učenica 7. razreda Osnovne Škole Antun Branko Šimić iz Mostara kažnjena je od strane Nastavničkog vijeća škole zbog ‘’pretjerivanja’’ na kontrolnom ispitu.

Djevojčica, koja inače ima odličan uspjeh u školi i već je kandidat za učenicu generacije, na testu iz matematike je uspješno uradila svih pet zadataka, ali je pri tom koristila naprednije matematičke metode i pokazala izvrsno poznavanje matematičke logike. Bahatost učenice nije prošla nezapaženo, jer je nastavnica matematike, ujedno i njena razrednica prijavila ovaj slučaj i sazvala sjednicu NV, koje je nakon cijelodnevnog vijećanja i razmišljanja odlučilo kazniti djevojčicu zabranom odlaska na ekskuriju na početku osmog razreda.

‘’Potenciranje prosječnosti je oduvijek cilj svih naših učenja. Naši nastavnici ne znaju raditi sa ispodprosječnom ili iznad prosječnom djecom. Ona nisu dobar primjer kako se treba učiti i ponašati. Zar ne bi bilo lakše svima da je na jednom zadatku nešto pogriješila, barem predznak, tako bi i mi lakše znali gdje je smjestiti u ovom dobro isplaniranom obrazovnom sistemu.’’ kaže nastavnik fizike koji je u svojoj karijeri imao mnogo primjera slične bahate djece s kojima ne zna što raditi.

Nastavnica tehničkog dodaje kako je nemoguće sada mijenjati cijeli sistem i prilagođavati ga djeci koja briljiraju. ‘’Mi smo tu da bi odgajali i obrazovali prosječne kadrove. Mijenjati kurikulume obrazovanja kako bi ih prilagodili djeci koja su odlična ili sada izmišljati za njih neke nove metode kako bi im ponudili sve ono što oni mogu postići je nemoguće.’’ završava nastavnica.

Inače, djevojčica je već u četvrtom razredu pokazala odlično znanje iz matematike i napredno razmišljanje o predmetu i nauci, ali joj nije dopušteno da preskače razrede ili da joj se dodijeli asistent s kojim bi mogla više raditi na svome znanju. Škola nema kapacitete da se posveti učenicima koji briljiraju i roditelji su pozvani da obuzdaju svoju djecu koja imaju neke veće ambicije.