Počela je sanacija sarajevske ulice Štrosmajerova na području općine Stari Grad Sarajevo. U sklopu projekta skidat će se podloga i ploče te raditi rekonstrukcija vodovodne mreže.

Mnogo je posla, mašinerija i radnici rade punom parom. No, danas su ipak radovi morali biti obustavljeni. Bageri su prokopali prve kvadrate ulice i imali su šta vidjeti.

U ovoj centralnoj sarajevskoj ulici, tačnije ispod nje, krije se čitav jedan podzemni svijet. Svijet kakvim bi se podzemlje, ali i nadzemlje rijetko moglo pohvaliti. Svijet prosperiteta i nade.

Naime, upravo ispod oronulih i ispucalih pločnika pripadnici Zavoda za urbanizam pronašli su i izbrojali tačno 100.000 radnih mjesta (slovima: stotinu hiljada radnih mjesta). Nakon što su pozvali kolege iz Zavoda za zapošljavanje i Agencije za statistiku, ustanovljeno je da bi se upravo moglo raditi o onih stotinu hiljada ljudi, koje je u nekoliko navrata spominjao predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir izetbegović.
Naša reporterska ekipa je odmah obišla lokalitet na kojem je pronađen misteriozni svijet kojem je lijepo, a nije u Njemačkoj. Ekskluzivno za portal Šatro svoja iskustva je podijelila Nina Splinter-Ožegović.

„Šta je znam, lijepo je. Ne možemo se žaliti, prijavljeni smo na puno radno vrijeme, ide penziono, zdravstveno, sve uredno. Plata i nije neka pljačka, ali si opet tu, ne jirgetiš kod Nijemaca ili Austrijanaca dan-noć. Ovdje ne znamo ni kad je dan, ni kad je noć, sve ima svoje prednosti i mane. Hvala gospodinu Izetbegoviću, priznajem, ni ja mu nisam vjerovala“, kaže Nina Splinter-Ožegović.

Inače, Nina je jedna od 99.980 zaposlenih u administraciji, dok je ostalih 20-ak ljudi zaposleno na poslovima održavanja i komunalnih djelatnosti. Kako kažu, nadaju se da nisu jedini, te da će tokom drugih rekonstrukcija i sanacija biti pronađeno još radnih mjesta, kao i brojni vijadukti, tuneli, koridori, vrtići, škole, evropske integracije, povećane plate i penzije.