Scenaristi serije Game of Thrones, David Benioff i D.B. Weiss su danas došli u Sarajevo, te u narednom periodu namjeravaju pratiti dešavanja u Skupštini Kantona Sarajevo.

Naime, na ovu odluku su došli tako što već neko vrijeme, po završetku hit serije, traže inspiraciju za neku sličnu priču o moći, previranjima, prevarama i utjecaju. Mjesecima nisu mogli da nađu ništa što bi bilo u rangu s romanima George R.R. Martina. Međutim, kad su im kolege iz regiona javili da postoji jedna skupština u kojoj se dešavaju stvari koje su možda i zanimljivije od samog scenarija već postojeće serije.

“Kad su nam javili da ima ta neka skupština i ta borba za vlast i moć u kojoj se dešavaju još čudnije stvari nego što je to gospodin Martin napisao u svojim knjigama, mi smo odmah došli u Sarajevo da to vidimo, jer nismo vjerovali. Trenutno tražimo način kako da uđemo u istraživanje ovog slučaja, tako što ćemo dobiti dozvolu da se krećemo po hodnicima ove institucije i da prikupljamo materijal za novu seriju. Teško nam ide. Razumijemo da nije lako da jedna skupština to dozvoli, ali mi bismo dali novac za takvo što. Ne bismo mi besplatno uzimali materijal, ali administracija je ogromna. Definitivno ćemo pokušati na jedan drugi način, a to je podmićivanjem. Čuli smo da to ovdje dobro funkcioniše za razliku od oficijelnih i legalnih načina. Nama je svejedno. Mi ćemo platiti ko god kaže da to može završiti”, rekao je David Benioff, jedan od scenarista.

Još su dodali da im je veoma interesantno kako se stvari odvijaju, a to je da jedna zastupnica nije viđena od početka rušenja vlasti, te da gospodin Konaković prati sve moguće procedure i da ih zna napamet. Ono što smatraju najznačajnijim, jeste ponašanje gospodina Plehe iz stranke BOSS za kojeg još uvijek nije sigurno gdje se nalazi.