Obilne kiše u našoj zemlji često izazivaju poplave koje otežavaju kretanje za motorna vozila. Autoceste FBiH dale su jedan odličan savjet svim vozačima koji koriste automobil svakodnevno, a to je da pored automobila u garaži uvijek imaju i jedan čamac koji će u slučaju poplava iskoristiti za prijevoz.

“Poplave su postale ozbiljan problem u našoj zemlji i trenutno nemamo rješenje za njega. Čim padne malo kiše odmah se većina cesta poplave i vožnja automobilima preko njih više nije moguća. Zbog toga smo mi došli na ideju da građanima predložimo da pored automobila u garažama uvijek imaju jedan čamac pa makar on bio i onaj najobičniji na napuhavanja. U hitnim situacijama vam sve može pomoći. Ako kasnite na posao, a cesta je poplavljena uvijek možete uzeti taj čamac bez problema doći od tačke a do tačke b i biti spremni na sve nedaće koje vas na tom putu mogu snaći”, rekao je Zoran Kilometar, šef sektora za prohodnost u Autocestama FBiH.

Građani su oduševljeni ovim savjetom iz Autocesta FBiH pohrlili u najbliže prodavnice kako bi sebi obezbijedili čamce.

“Dobro je što su nam rekli da neće nikad riješiti ove probleme oko poplava pa sada i mi možemo biti spremni. Čamci će nam izgleda dobro doći jer ćemo ih u ovo doba godine koristiti više nego automobile. Čim su javili da kupimo čamce odmah sam došao i kupio dva komada ona na napuhavanje kako bi bio spreman za nove poplave koje nas očekuju za koji dan kako javljaju u medijima”, rekao je Almir Veslo iz Sarajeva.