Nakon otvorenja EYOF-a na stadionu “Asim Ferhatović- Hase”, pored sportskog programa, javnosti je zapao za oko potez ministara Vlade Kantona Sarajevo, koji su na ovu svečanost došli autobusom. Ponukani tim, GRAS je odlučio imenovati svoja vozila po ministrima ovog kantona.

“Srbija je to uradila s avionima, pa su svaki imenovali po nekoj bitnoj ličnosti iz svoje zemlje. Tako ćemo i mi autobuse koji obavljaju redovne vožnje imenovati po ministrima u Kantonu Sarajevo. S obzirom na to da imamo više autobusa nego ministara, neki će autobusi dobiti nazive i po određenim zastupnicima, dok će imena nekih ministara nositi i po dva autobusa, u ovisnosti od linije vožnje i simbolike”, rekao je direktor GRAS-a, gospodin Adnan Himzanija.

Imena autobusa će biti prilagođenja linijama vožnje, te će simbolički promovisati njihov rad i zalaganje za građane Kantona Sarajevo.

“Neki ministri će dobiti po dva autobusa s njihovim imenom, poput Mirvad I i Mirvad II, linije koje idu prema Podhrastovima i Koševskom brdu a polaze od Doma Armije, tj. Narodnog pozorišta. Malik Garibija će da saobraća na relaciji Vijećnica-Vratnik, dok će trolejbus Edin Forto voziti na relaciji Trg Austrije-Dobrinja. Autobus Damir Nikšić će saobraćati linijom Sutjeska-Jezero, i on je jedan od zastupnika koji je zaista zaslužio da autobus nosi njegovo ime, te će simbolično voziti na Jezero”, dodaje Himzanija.

Planirano je autobuse oblijepiti fotografijama ministara, kako bi se iz daleka moglo vidjeti koji dolazi, te više neće biti potrebe da se građani guraju ispred šoferšajbe, kako bi pročitali liniju koju saobraća.