Mreža virtuelnih aukcijskih kuća koje u Svijetu Vorkrafta, jednom od najpopularnijih multiplejer video igara ikada, i ove godine imala je 40 miliona zlatnika veći promet od sarajevske berze.

Kako javlja FENA, sve aukcijske kuće dostupne na serverima za popularni ‘WoW’ imale su značajno veći promet finansijskih sredstava od čak 45 svjetskih nacionalnih berzi, među kojima je i sarajevska. Ovi podaci su dobijeni na osnovu zajedničke analize gejming kompanije Blizzard i Međunarodnog monetarnog fonda.

“Nije sasvim jasno što čini bakarne bodeže i šarene haljine našeg virtuelnog svijeta ekonomski zanimljivijima od mineralnih i prirodnih bogatstava stvarne države BiH, ali mislimo da ovo ima veze sa time što se ljudi jednostavno osjećaju bolje dok ubijaju zmajeve sa prevelikim mačevima nego dok se bore za goli život u tranzicijskom društvu” rekao je Rachet Fizzcrook, ekonomski analitičar, goblin, u World of Warcraft svijetu.

Ova vijest ne iznenađuje analitičare. “Sasvim očekivano. Pa i ja rokam na svom šamanu, prodajem tamo drago kamenje i nakit po aukciji. Kada bih to sve prebacio u pravi keš imao bih više nego od ove gaže za neki rendom satirični magazin” rekao je prof. dr. Risto Prelivoda, Šatro info politički analitičar.