Dva entitetska sindikata astrologa, deset kantonalnih udruga i astrolozi Brčko-Distrikta podnijeli su kolektivnu tužbu protiv svih proizvođača šećernih kesica do kojih su došli u proteklih deset godina, a koje su sadržale horoskope. Razlog je, kažu, masovna povreda autorskih prava

“Evo zadnjih deset godina uviđamo po kafićima, barovima, pa čak i onim starim oprobanim dobrim kafanama, da se masovno služe šećeri sa horoskopima. I to na jednoj strani horoskop, na drugoj neki logotip, ili brojevi telefona”, priča nam polubijesno Raif iz Društva astrologa, dodajući da su se na ovu tužbu dugo i oprezno odlučilivali.

“Obratili smo im se, razgovarali, pregovarali, molili, kumili, preklinjali, vrištali, psovali, svađali se. Ma ništa, a-a. Tražili smo novac, tražili smo zadovoljštinu, pa onda tražili da nas makar potpišu, ni to nije pomoglo. E pa ne možemo ni mi više, imamo i mi dušu, žene, djecu, porodicu. Sad smo ih tužili pa nek vide šta će”, dodaje već pomalo smireno Raif.

Osnovni problem je, koliko smo mi uspjeli da shvatimo, to što su se svi proizvođači šećernih kesica oglušili o sve upite i zahtjeve Društva astrologa, ne isplativši im nikad ni marku za njihov rad.

“Hiljadama godina mi otkrivamo položaje zvijezda kad je neko rođen, na tom mjestu, u to vrijeme. Gledamo đe je kome Merkur, đe Venera, šta je ušlo u znak Jupitera šta nije, sagledavamo planetarne aspekte, zimski ili ljetni solsticij. Neki iz stare škole čak računaju i vrhove kuća, pa unose položaje planeta, iz tablica – pješke. Oni koji neće tako, moraju kompjutere kupit, softvere, programe – što sve košta. I za što to radimo, e da bi naša saznanje neko metno na šećer, bez pare i dinara. E neće ga majci, da su još toliki”, obrazložio je Raif

Prema njihovom vlastitom izračunu u predviđanju, njihov bi predmet mogao doći na red do kraja 2019. Godine, dok prvo ročište očekuju već u martu 2022. Ali to njima ne smeta jer su, kažu, trajno riješeni da prekinu ovaj cirkus. “Ne možemo s vakim barbarizmom u Europu”, zaključuju.