Nakon što su Fikret Hodžić, Fahrudin Solak i Fadil Novalić uhapšeni zbog afere “Srebrena malina”, Asocijacija mladih SDA je odlučila javno iskazati svoje nezadovoljstvo. Navode da ovo nije stvar afere već omalovažavanje Stranke demokratske akcije i Bošnjaka.

“Pod parolom ‘Free them boyz’ želimo poslati jasnu poruku našem pravosuđu, tužilaštvu, ali i javnosti da smo svi do jednog uz njih trojicu. Oni su heroji koji se terete za nešto što apsolutno nema nikakve veze s njihovim hrabrim činom. Oni su ti koji su u najtežem periodu bili odlučni i hrabri da pomognu svima nama. Kada smo umirali i strahovali, oni su pronašli modus da nam pomognu, a kako im mi vraćamo?! Hapsimo ih, omalovažavamo i narušavamo njihovo dostojanstvo i čovječnost. Ovo je namontirani proces kako bi se bacila crna mrlja na neukaljanu Stranku demokratske akcije”, ističe Haris Šabanović predsjednik Asocijacije mladih SDA.

Omladinski pogon ove stranke će sutra održati mirnu i dostojanstvenu šetnju, kako bi ukazali na problem narušavanja integriteta i dostojanstva Bošnjaka. Dodaju da je ovo samo nastavak agresija na našu zemlju koja nikada nije ni završena.

“Pamtimo i dalje riječi rahmetli Alije Izetbegovića koji je rekao da nakon rata predstoji novi oblik borbe za slobodu. Sada smo vjerovatno ugroženiji više nego ikada, da kroz institucije zemlje koju smo branili dobijamo noževe u leđa. Nek se srame svi oni koji se smatraju Bošnjacima, a koji podržavaju ovaj sramotni čin. Ponekad nam veće probleme zadaju prikriveni izdajnici našeg naroda nego neprijatelji koji su transparentni. Pozivamo sve građane da nam se pridruže na protestima i tako daju podršku našim herojima”, dodao je Šabanović.

Protesti će biti organizovani u Sarajevu, Mostaru, Zenici, Busovači, Zavidovićima, Gračanici i drugim mjestima širom BiH.