Građani već decenijama imaju problem uoči izbora, obzirom da se tokom svakog ciklusa počnu sanirati ulice u gotovo svim općinama u državi. Konfuzija se javlja, jer građani ne znaju koja je stranka pokrenula izgradnju, ali će taj problem ove godine biti konačno riješen.

“Mi smo odlučili da od sada svaka stranka mora postavljati asfalt u svojim bojama, kako bi građani znali ko je finansirao projekat i za koga trebaju glasati. Tako ćemo pored toga što će grad dobiti jedno posebno šarenilo i vedrinu, u stvari znati ko je šta uradio u predizbornoj kampanji i olakšati građanima izbor politike. Moja firma će pripremila asfalt različitih boja i potrudit ćemo se da sve postavimo na vrijeme”, kaže šef terenskih radova kompanije Euro-asfalt, Sedin Valjak.

Mali problem nastaje u mjestima gdje žive većinski Bošnjaci, obzirom da tu ima nekoliko stranaka istih boja.

“Imamo problem građanske i nazovimo lijeve opcije u velikom dijelu Federacije. Naša stranka, SDP, SD i SPD imaju istu boji, tako da ćemo morati preko samog asfalta na svakih deset metara iscrtavati logo stranke, kako bi građani znali o kome se zapravo radi. Lako ćemo mi sa SBB-om ili DF-om, jedni su ljubičasti a drugi narandžasti a svakako nisu ni bitni, pogotovo za glasače ljevice i centra”, dodao je Valjak.

Male stranke poput GS-a ili BOSS-a ove godine neće investirati u asfalt, već će u općinama u kojima imaju kandidate prefarbati poštanske sandučiće, jer je jeftinije.