Elsa, apsolutni suveren magičnog kraljevstva Arendelle čiji su podvizi ekranizovani 2013. u animiranom filmu Frozen, optužila je predstavnika Hrvatske na ovogodišnjem Eurovision takmičenju, Žaka Houdeka za plagijarizam.

Optužnica, koju su predstavnici kraljevske porodice Arendelle već predali komisiji Eurovision Song Contest-a, poziva se na osnovnu melodiju u refrenu pjesme, neobične pokrete rukama i ženstvenu harizmu koju je Žak Houdek predstavio na ovogodišnjem takmičenju, a kao originalni materijal navode pjesmu “Let it go” iz filma Frozen iz 2013.

Za Arendelanđane sasvim je jasno da je u pitanju intelektualna krađa.

 

“Žak nam je baš ofirno pokrao kraljicu za ideju. Arendelle možda nije u Evropi, a nama je rečeno da ni jedna zemlja van starog kontinenta ne smije da se takmiči, ali to i dalje ne znači da nas ljudi mogu pljačkati za ideje.” rekao nam je snješko-bijelić koji je htio ostati anoniman.

Komisija za zaštitu intelektualnog vlasništva pri ESC-u najavila je donošenje odluke po predloženoj žalbi prije finala takmičenja, u koje se Hrvatska reprezentacija plasirala. Iz komisije priznaju “da ih fakat malo podsjeća na princezu”.

Žak Houdek, koji je poznat kao talentovan pjevač i reality TV sudija a proglašen je i za jednog od najvećih homofoba u prvom desetljeću dvadesetprvog vijeka u hrvatskom showbizu, poriče optužbe.