Arapi nastanjeni u luksuznom naselju u okolini Tarčina šokirali su bh. javnost i političare kada su protekle sedmice na konferenciji za novinare najavili da će tražiti izmjene Ustava BiH, te zahtijevati da i oni postanu konstitutivni narod u Bosni i Hercegovini.

“Tako je, vidite, mi ne tražimo mnogo, samo da budemo ravnopravni i da imamo priliku da glasamo, biramo vlast i da učestvujemo u organizaciji naše zajedničke države. Kad već toliko ulažemo i tako dugo živimo i tako mnogo zemlje, stanova i kuća kupujemo, onda je jedino normalno da i mi imamo pravo da kažemo šta mislimo. Već imamo podršku načelnika Ilidže, što smatram da je najbitnije, a siguran sam da imamo dovoljno jake argumente da ubijedimo i ostatak vladara BiH u isto” – izjavio je za naš portal predstavnik Arapa Učuygujur Mahmudali.

Ovaj zahtjev nije iznenadio mnogo ljudi u ovom dijelu BiH, budući da svakako arapsko stanovništvo čini većinu u Tarčinu, a smatra se da ih ima više nego Hrvata u BiH. Ono što jeste šokantno je ogromna količina podrške koju je ova inicijativa dobila u samom začetku.