Što su nekada bili Jugoslaveni to su danas antivakseri, barem ako gledamo po najnovijim rezultatima Komisije za određivanje nacionalne pripadnosti u BiH. Antivakseri su za jako kratko vrijeme uspjeli da izbore status konstitutivnog naroda u BiH.

“Nevjerovatan je podatak da se za malo vremena okupila tolika grupa građana, koja sada već može dobiti status konstitutivnog naroda. Prema našim preliminarnim podacima, u BiH trenutno živi oko 1,7 miliona antivaksera, i taj broj raste iz dana u dan. Ne samo da će antivakseri postati konstitutivni narod, već zbog same prirode razvoja stvari, znatno će smanjiti broj populacije ostalih naroda jer iz njih izvorno i dolaze”, kaže Memnun Parametar, predsjednik Komisije za određivanje nacionalne pripadnosti u BiH.

Ogroman broj Bošnjaka, Srba i Hrvata odlučio je promijeniti svoju nacionalnost, i zvanično se svrstati u kategoriju antivaksera.

“Zbog svih zakonskih normi, od ovog trenutka Antivakseri će se pisati s velikim A, s obzirom na to da postaju konstitutivni narod. Također zbog činjenice da su pripadnici ostalih naroda prešli u Antivaksere, ova nacionalna pripadnost postaje ubjedljivo vodeći konstitutivni narod u BiH. Ne samo da će dobiti svog člana Predsjedništva, već će imati mogućnost korištenja velikog broja fotelja na svim nivoima vlasti. Kakva će biti budućnost BiH s novim odnosom snaga, mi to još uvijek ne znamo, ali da će poremetiti dosadašnje tokove u političkom životu, itekako hoće”, dodao je Parametar.

Iako još uvijek nije ozvaničeno, i sama Bosna i Hercegovina kao država mogla dobiti novi naziv, a razmatra se o opciji da to bude “Republika Vakcer-Bosna”.