Poglavnik Ante Pavelić posthumno se obratio hrvatskom puku, te pohvalio u kojem smjeru ide politika i javna svijest Hrvata. Kaže da je prezadovoljan što njegova ideologija i djela nisu pala u zaborav.

“Morate biti svjesni žrtve koju je naša generacija platila da bi danas Hrvatska imala ovakvu svijest o svom narodu i o svom biću. Jako me raduje što ima toliko mladih ljudi koji i danas njeguju tekovine Nezavisne Države Hrvatske, kako ideološki tako i kroz ikonografiju i djela. Nedavnim postupkom stanovnika Karlovca sam posebno zadovoljan, jer se neke stvari ne smiju zaboraviti. I dalje čuvajte Hrvatstvo i svoju čistu arijevsku krv, i ne dozvolite da se miješa sa slavenskim barbarima. Štujte i cijenite rad uvaženog Marka Perkovića, on je jedini koji hrabro ukazuje na to kako naša domovina treba da izgleda, i čvrsto se suprotstavite onim barbarima iz Istre, koji negiraju sve što je Hrvatsko. Cijenim i to što ste imena ulica onog zločinca Tita uklonili, samo tako. Dodao bih još da trebate održavati i dalje dobre odnose s Republikom Njemačkom, te uvijek njoj biti na usluzi šta god vam treba. I ako je moguće popravite odnose s muslimanima, ipak sam ja završio mekteb u Travniku, nije lijepo da se koljete s njima a i falit će vam saveznika ako opet krenete na Srbe. Nek mi je vječno zdrava i jaka Hrvatska mladež. Ostajte mi dobro i za Dom spremni”, stoji u poruci koju je posthumno poslao poglavnik Ante Pavelić.

Kolinda Grabar Kitarović je zatražila hitan sastanak sa Vladom Španije, kako bi se organizirao transport tijela Pavelića, obzirom da je ukopan u toj zemlji. Kaže da će biti adekvatnije da je tu, obzirom da će biti još jako puno sastanaka s njim, te da ne mogu računati na opciju kad se javi ovako sam od sebe.