Za narednu sedmicu Predsjedništvo BiH zakazalo je sjednicu na kojoj će biti raspravljano o krucijalno važnom pitanju za budućnost zemlje – slanju Godišnjeg nacionalnog programa, skraćeno ANP-u. Inače, nakon referenduma, popisa, 9. januara, i pitanja hoće li bit’ rata, ANP je pitanje koje u paketu s NATO-om okupira ovdašnju političku scenu.
I dok su jedni izričiti – nema formiranja novog Vijeća ministara dok se ne usvoji ANP, drugi su protiv bilo kakvog novog pomaka ka članstvu u NATO-u.

U skladu s osnovnim načelima novinarstva, novinari redakcije Šatro info su istražili koliko političari znaju uopće šta je ANP. U anketi koja je sprovedena u svim tijelima zakonodavne i izvršne vlasti u zemlji, na uzorku od 1.000 ispitanika došli smo do podatka da svega tri posto političara zna šta je ANP.

Među ispitanicima koji su u anketnom upitniku znali šta je ANP bili su Mirko Šarović, Halid Genjac i Dragan Čović, dok su na dugoj listi ‘neinformisanih’ između ostalih bili Bakir Izetbegović, Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Dodik je na pitanje šta njemu znači ANP odgovorio: “Znači mi mnogo. Mjesecima se svađamo oko toga. I prolazi. Ne moram prosipati priče o otcjepljenju i referendumima, samo pljusnem: “Nema ništa od ANP-a!” i ovi iz Sarajeva se upale. A nema vlasti, ma ljepota“, napisao je član Predsjedništva BiH u upitniku.

Bakir Izetbegović se slaže s većinom ispitanika – pitanje ANP-a još dugo će okupirati politički i medijski prostor u Bosni i Hercegovini. Za njega, ANP nosi i jednu emotivnu težinu: “Kada čujem ili pročitam ANP, nekako mi odmah zazvoni na AKP. Drugo, to je zaista od suštinske važnosti za bošnjački narod, ali i Bosnu i Hercegovinu. Iako ne znam tačno značenje te skraćenice, znam da nema nove vlasti dok se to ne pošalje gore u Brisel. Ove priče – ko je pristao, ko popustio, ko pobijedio kod sporazuma, ma ko još u to vjeruje, osim naših birača”, pita se Izetbegović.

Jedan od zanimljivijih odgovora na pitanje šta je ANP dobili smo od bivše federalne, trenutno kantonalne zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Bilsene Šahman, inače magistrice farmacije – “Uh, davno smo o tome učili. ANP je skraćenica za atrijalni natriuretski peptid. Inače, to je jak vazodilatator i proteinski hormon koji luče ćelije srčanog mišića”, kaže Šahman za naš portal.

Komšić je u odgovoru bio vrlo koncizan. U kratkom odgovoru napisao je: “Ne znam”.

Također, vjerovali ili ne, oko jednog pitanja u anketi se svi slažu. 100 posto ispitanih političara u zemlji vjeruje da će i s ANP-om i bez njega njima biti jednako dobro u životu.