Sinoćnja dodjela popularne nagrade Oskar koju dodjeljuje američka Akademija filmskih umjetnosti i nauka protekla je u divnom ozračju lijepih odjevnih kombinacija i uživanja slavnih i bogatih. Najjače nagrade pokupio je većinom onaj film sa čudovištem u vodi i dosta toga je bilo očekivano, kao i svake godine.

Međutim, ipak se desilo jedno iznenađenje.

Naime, za statistu godine nije izabrana glumica ili glumac, nego političarka. Riječ je o Ani Brnabić, Premijerki Republike Srbije, koja je ponijela ovu laskavu titulu nakon više od pola godine statiranja na poziciji premijerke ove države.

“Ovo je veliki korak za Srbiju. I svi oni koji vode politike mržnje prema našoj premijerki mogu i dalje kroz svoje američke televizije da prave propagandu protiv nas, ali srpski narod je rekao svoje. Ustvari američki narod u ovom slučaju. Ustvari američke filmadžije. Bilo kako bilo, mi proglašavamo svoju pobjedu i ako treba, neka dovedu pet statista, onih žutih ili bilo kojih drugih i mi ćemo sve da ih pobijedimo”, rekao je Predsjednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić.

Iz Akademije kažu da nisu vidjeli nikad ranije ovako posvećenu i vremenski zahtjevnu ulogu.

“Ovo je nešto neviđeno do sada i mi smo odlučili da kontra svih pravila i dosadašnjih mjera dodijelimo nagradu premijerki Brnabić. To da neko igra jednu ulogu toliko dugo, još nismo vidjeli, a kamoli da neko statira sedam mjeseci i to tako vrhunski, bez i najmanjeg uplitanja u razvoj događaja i njihove radnje, to je prvi put da gledamo. Čestitamo”, rekla je Cheryl Boone Isaacs, Predsjednica Akademije filmskih umjetnosti i nauka.

Nagradu je primio Aleksandar Vučić dok je Ana Brnabić stajala uz njega, još uvijek držeći se svoje uloge.