Dok Lana Pudar osvaja po svijetu medalje pod zastavom Bosne i Hercegovine, nažalost Amina Kajtaz je odlučila da zamijeni dres zbog loših uslova rada, te tako potpisala za susjednu Hrvatsku.

“Nisam imala drugog izbora nego da odem u Hrvatsku, ponudili su mi fantastične uslove, bazen u kojem mogu trenirati kada želim, vrhunsku platu, sponzore, stan u centru Zagreba, privatnog vozača i kompletan PR tim. Dugo sam se dvoumila i na kraju pristala, jer u svojoj domovini nisam mogla dobiti ni bazen na korištenje a o ostalim benefitima i da ne govorim. Morala bi raditi paralelno kako bi finansirala sebi treninge za šta se nisam odlučila”, ističe Amina.

Pojedini na visokim funkcijama nisu zadovoljni njenom odluku, te su joj odlučili ponuditi još jednu šansu za povratak u reprezentaciju.

“Igrati za državne boje nije stvar novca već ponosa. Ona ukoliko je spremna da proda zastavu zbog egzistencije i uslova za rad, to je njena stvar ali mi to posmatramo kao izdaju. Međutim, obzirom da je super sportašica, odlučili smo joj ponuditi još jednu šansu. Vlada Federacije BiH je spremna odvojiti sredstva da joj se omogući pet kanistera od po 10 litara vode za trening, a ukoliko odbije ovu ponudu nema više šta tražiti u svojoj domovinu, neka ide u Zagreb i sretno joj bilo”, oštro je postavio ultimatum premijer Federacije, Fadil Novalić.

Kajtaz ima rok od 48 sati da se izjasni po pitanju ponude, nakon čega može trajno zaboraviti da će više ikada dobiti priliku da predstavlja boje svoje domovine.