Na nedavno održanoj svečanosti za poduzetnika/cu godine u sarajevskoj Vijećnici, prvu nagradu je odnijela firma Amela Noktići Drugi Profil.

Naime, kako saznajemo, ova grana privrede već godinama je u porastu, te se računa da bi do 2020. moglo biti oko 8.000 profila za izradu noktića, a sada ih ima samo 5.000.

Gost svečanosti je bio Premijer Vlade Federacije BiH, Fadil Novalić, koji je ovom prilikom rekao: “Prema svim podacima kojima raspolaže Federalni zavod za statistiku, ovo je najbrže rastuća grana privrede u BiH. Ovim putem, želim čestitati pobjednici na odličnom biznis planu, modernoj strategiji, ali i doprinosu bh. poreskom sistemu. Od sljedeće godine Vlada FBiH će razmotriti da biznisu noktića dodijeli određeni dio poticajnih sredstava za poljoprivredu. Razlog za ovo preusmjerenje jeste činjenica da mi do sada, ulažući u poljoprivredu godinama, nemamo nikakve rezultate, a niti nekih priliva od poreza. Manje-više, poljoprivrednici samo štrajkuju i traže neka dodatna prava, dok za sada, nismo imali ni jedan štrajk radnica u noktarama.”

Amela je dobila nagradu za najveći porast u jednoj godini, a izračunato spram ulaganja i profita.

Naime, uloženo je imala oko 500 KM, a za godinu dana je izvadila 20.000 KM i relativno nedavno zaposlila još dvije radnice.

“Ma ne znam ja šta su to oni meni dali, ali eto šta god da je, hvala im. Ja sam to počela raditi, jer sam vidjela da idu ti noktići, malo-pomalo posao se razvio. Sad sam zaposlila još dvije cure, jer ne mogu stići. Haj odo, imam zakazano za 15:00 pet cura, imaju neko djevojačko”, izjavila je Amela koja je bila vidno u žurbi.